
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 



Long title  The Lord Mayor and Members of Dublin City Council (hereafter 
referred to as “the City Council”, in exercise of the powers 
vested in them by Section 25 of the Taxi Regulation Act 2013, 
and having consulted with the Commissioner of An Garda 

Síochána and the National Transport Authority, hereby make 
the following Bye-Laws in respect of the area comprising the 
city of Dublin. 
 

Short title 1. These Bye-Laws may be cited as the Dublin City Council 
Appointed Stands, Street Service Vehicles (Taxi), Bye-Laws 
2015. 
 

Area of 
application 

2. These Bye-Laws apply to the area comprising the city of Dublin. 
 
 

Revocations 3. The Dublin City Council Appointed Stands (Street Service 
Vehicles) Bye-Laws 2011 are revoked as and from the date of 
coming into effect of these Bye-Laws. 
 

Commencement 
date 

4. These Bye-Laws shall come into effect on the  1st of November 
2015. 
 

Interpretation 5. In these Bye-Laws: 
 

“boundary” a line which marks the limits of an area; a dividing line 
 

“building line” the boundary line along a street beyond which 
buildings must not project 
 

“head of an appointed stand” shall be construed as a reference 
to that end of the appointed stand from which the limits of the 
appointed stand are reckoned in column (3) of the appropriate 
Schedule to these Bye-Laws; 
 

“Indented bay” An indented bay is a bay located immediately 
adjacent to a through traffic lane, but protected from through traffic 
by virtue of the kerb alignment adjacent to the bay being set back 
from the through traffic lane. 
 

 
 

“order of street service vehicles at an appointed stand” shall be 
construed as a reference to the order of the vehicles reckoned 
from the head of the appointed stand to the rear of the 
appointed stand. 
 

“public road” (as defined by Section 2 of the Roads Act 1993) 
means a road over which a public right of way exists and the 
responsibility for the maintenance of which lies on a road 
authority; 



 
“rear of an appointed stand” shall be construed as a reference 
to that end of the appointed stand to which the limits of the 
appointed stand are reckoned in column (3) of the appropriate 
Schedule to these Bye-Laws; 
 

 
“Schedule” means a Schedule to these Bye-Laws; 
 
“small public service vehicle” means a public service vehicle 
which is not a large public service vehicle; 
 
“street” means a public road (within the meaning of Section 2 of 
the Roads Act 1993); 
 
“street service vehicle” means a small public service vehicle the 
driver of which offers on a public road himself and the vehicle 
for hire and for that purpose stands or drives the vehicle on a 
public road; 
 
“taxi” (as defined by Section 2 of the Taxi Regulation Act 2013) 
means a street service vehicle (within the meaning of section 3 
of the Act of 1961); 
 

Appointment of 
appointed 
stands 

6. Subject to these Bye-Laws, in each location in column (2) of 
Schedule 1 to these Bye-Laws, each part of the street 
described in column (3) of the Schedule opposite the mention in 
column (2) of the location shall be an appointed stand available 
for use without limitation as to time or occasion of use. 
 
Subject to these Bye-Laws, in each location in column (2) of 
Schedule 2 to these Bye-Laws, each part of the street 
described in column (3) of the Schedule shall be an appointed 
stand available for use at the times specified in column (6) of 
that Schedule opposite the mention in column (2) of the street. 
 
Subject to these Bye-Laws, in each location in column (2) of 
Schedule 3 to these Bye-Laws, each part of the street 
described in column (3) of the Schedule shall be an appointed 
stand available for use on the occasions only and at the time 
specified in column (6) of that Schedule opposite the mention in 
column (2) of the street. 
 

Main and 
subsidiary 
appointed 
stands 
 

7. Each of the appointed stands mentioned in column (2) of 
Schedule 4 to these Bye-Laws shall be known as a main 
appointed stand. 
Each of the appointed stands mentioned in column (3) of 
Schedule 4 shall be known as a subsidiary appointed stand 



 
Position of 
vehicles on 
appointed 
stands 

8. Every street service vehicle standing for hire at an appointed 
stand shall be placed  
(a) within the limits of the appointed stand described in column 

(3) of Schedule 1, 2 or 3, as appropriate 
(b) in the position specified in column (5) of Schedule 1, 2 or 3, 

as appropriate, opposite the mention of the appointed stand 
in column (3) of the Schedule concerned, and 

(c) in case there is no taxi already at the appointed stand, at 
the head of the appointed stand or, in any other case, next 
in order and as near as practicable to a taxi at the appointed 
stand. 

 
Where column (5) of the appropriate schedule requires a taxi 
standing for hire at an appointed stand to be placed in a single 
line by the kerb and parallel to the kerb, or with the rear of the 
taxi to the kerb, a taxi shall not be placed more than 45 
centimeters from the kerb 
 

Maximum 
number of 
street service 
vehicles at an 
appointed stand 
 

9. The number of street service vehicles standing for hire at an 
appointed stand specified in column (3) of Schedule 1, 2 or 3 at 
any reference shall not exceed the number specified in column 
(4) of the Schedule concerned at that reference number. 
 

Vacancies at 
appointed 
stands 

10. Whenever a street service vehicle vacates its position at an 
appointed stand it shall be replaced by the street service 
vehicle (if any) next in order at the stand. 
 
Whenever a street service vehicle vacates its position at a main 
appointed stand, it shall be replaced by the street service 
vehicle (if any) at the head of the subsidiary appointed stand 
first referred to in column (3) of Schedule 4 opposite the 
mention in column (2) of that Schedule. 
 
Where one or more subsidiary stands are referred to in column 
(3) of Schedule 4, the vacancy which is referred to above shall 
be replaced by the street service vehicle (if any) at the head of 
the first subsidiary appointed stand so referred to in the 
Schedule. 
 
Whenever a street service vehicle vacates its position at a 
subsidiary appointed stand, it shall be replaced by the street 
service vehicle (if any) at the head of the next subsidiary 
appointed stand referred to in column (3) of Schedule 4 
opposite the mention in column (2) of that Schedule 
 



General 
provisions 
relating to 
appointed 
stands 

11. The following provisions shall apply to street service vehicles 
standing for hire at an appointed stand 
 
Neither the driver of a street vehicle nor any other person shall 
wash, overhaul or execute repairs to such a street service 
vehicle, except such repairs as may be necessary to enable the 
vehicle to be removed from the appointed stand 
 
Neither the driver of a street service vehicle nor any other 
person shall make any unnecessary noise by means of or in 
relation to the vehicle or the engine or any equipment, fittings or 
instruments fitted to or carried on the vehicle or any loud 
speaker in or in any way connected with the vehicle; 
 
The driver of a street service vehicle shall comply with any 
directions given to him or her by a member of the Garda 
Síochána in relation to placing of the street service vehicle at 
the appointed stand or the bringing of the street service vehicle 
into, or the removal of the street service vehicle from, the 
appointed stand. 
 

General 
restrictions on 
street service 
vehicles 
standing for 
hire 
 

12. A driver of a street service vehicle shall not stand the street 
service vehicle for hire otherwise than at an appointed stand 
and in accordance with these Bye-Laws 

Alternative 
appointed 
stands 
 

13. An existing appointed stand may be temporarily suspended 
and/or a new appointed stand may be temporarily designated 
by Executive Order to facilitate construction / development / 
maintenance of a roadway or footpath or for any other traffic 
management purpose and an alternative location may be 
designated as an alternative temporary stand. 
 

Prohibition on 
hackneys or 
limousines 
plying for hire 
or standing for 
hire 

14. Under Section 14 of S.I. No. 710 of 2007, Taxi Regulation Act 
2003 (Small Public Service Vehicles) (Amendment and 
Licensing) Regulations 2007; The driver of a hackney or 
limousine shall not ply for hire or stand for hire. 


